Sabtu, 31 Mac 2012


hello eberybady
korang mesti tercari-cari and mencari-cari tutorial or tip nak bagi blog korang 
yang dipenuhi widget-widget supaya load lebih laju kan ?
nie untuk new in blogger jerkk. kalau dah tahu tak pe. pi bace entry laen. haha
Cd tau korang sayang widget-widget korang dan tak sanggup nak buang sedangkan 
mase nak letak dulu penat-penat cari tuto..ye x ? ( Cd pon macam 2 jugak )
kalau dah sayang sngat. Cd nak bagi tip dan tuto sikit .
supaya blog korang lebih cepat untuk load.



kalau nak timbang blog korang berape kilo meh tonyah sini 
dah timbang. okeh. yang itu untuk pengetahuan korang jer.

tip-tip meringankan blog :-


  1. Pilih lah templat-templat yang ringan-ringan ~sebab lepas tu korang nak edit jugak kan.
  2.  Kurangkan penggunaan CSS style yang berat-berat~ kalau nak lawa sekali pon jangan la menyeksa reader loadpage anda ok. huhu.biar simple tapi berkuali dan bermanfaat kepada reader. reader pon tersenyum kambing singgah blog korang.
  3.  Kurangkan penggunaan widget yang berat-berat macam batu .pakai yang ringan pon dah cukup.
  4. Kalau ada "shoutbox" seboleh-bolehnya sorok la sikit kat tepi-tepi tu. sebab shoutbox tak akan load sekali page. (ikut suka owner blog k. nak letak mane pon) 
  5.  Gambar kalau nak ringan letak yang kecil-kecil jer dan jangan letak banyak sangat gambar dalam satu page or entry.
  6. Kurangkan jumlah post dekat main page "Dashboard >Setting >Formatting >tukar jumlah post or entry yang korang nak letak kat main page. afterthat Save Setting .


Itulah sikit dan tak banyak-banyak tip yang boleh Cd sharekan.
apaaaaaaaaaaaa. maseh berat lagi ? ayoyo
mehh try code or skrip nie pulak untuk ringankan blog dan lajukan load.



<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js">
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});</script>

lepastu Save. try tengok balik blog korang.
laju daripada kebiasaannya ke atau sama ja..haha.
memang tak boleh nak tolong kalau internet lembap, komputer memang dah slow
dan yang sewaktu dengannya..huhu

nie Cd sediakan beberapa tool untuk menguji kelajuan load blog dan untuk menimbang blog.
harap enjoy la yeaa..


selamat mencuba. malu bertanya sesat jalan
Note :- kalau boleh and laju macam kilat komen tau.hehe
.. blog sydi pon bukan laju sangat ..
empunya maklumat :- UShareMine

**assalamualaikum**



♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Sydi ♥


hello eberybady
hari nie Cd sedih sangat. sebab apa?
sebab tadi Cd tak pergi sekolah, badan tak sihat macam nak demam ja.hurm
so melepas lah hari jumaat di sekolahku itu .hoho.yang tu pon nak sedih ke. cam gedik lak .
a'ahh. yang tu tak sedih sangat. ape yang lebih sedihnya ialah.
tadi Cd tpon kawan Cd sebab nak tanya ade keje sekolah ke tak. 
kene tanye la. dah la tak datang sekolah pastu keje skolah tak nak buat.
korang cam tu ka. x kan. korang baik ..(sambil lidah terjelen)
lepas tu jadi apa ?

lepas tu kawan Cd bagi tahu yang Cd kene buang dari jawatan P.K Pengawas .
sedih la. dah la susah nak dapatkan jawatan tu.
kene jage disiplin,tegas,sanggup hadapi risiko and banyak lagi kene buat.
Cd penah kene ugut dengan pelajar nak belasah Cd luar sekolah. takut tak ?
Cd tak takut. Cikgu disiplin kata kita pengawas jangan takut .kalau diorang kata cam tu kita jawab
" saya hanya menjalankan tugas "
"kalau ada masalah jom kita jumpa cikgu disiplin"
skema tapi ade maksud tersendiri .hehe

Cd rasa cikgu disiplin sekolah Cd paling garang dalam dunia kot.
haha. semua peraturan kene ikot kalau tak ikut and tak peratuhi kene la habuannya.
tahanan ka,rotan kat punggung ka,keje amal ka,rotan tang tangan ka n banyak lagi habuan ada.
kalau kena rasanya menangis kot. nak cita kesalahan dan denda yang kene buat. taon depan pon tak habis.
sekolah paling ketat peraturannya.salah jer . keluar la korang.

woww, nie lagi terok ! 
tapi kami tak buat macam nie.
kalau ade pelajar buat salah pon just tegur and 
kalau masih tak dengar bagi je kat cikgu disiplin. senang kan. nanti dapt la habuannya.
(◕‿◕)

so. pengawas nie kira untung la. nak masuk kene latihan 3 bulan. kalau ada buat kesalahan and tak tahan.
alamatnya kene buang la. bukan senang-senang nak terpilih.
kalau pengawas teruk, pelajar mesti akan ikot,ye tak. kite nie macam contoh la.
kalau pengawas wat salah ,dendanya dua kali ganda daripada pelajar biasa. 
huhu. tiada pilih kasih !


tapi Cd doa supaya cikgu tu masih baik hati .penat la jadi pengawas. 
nak urus diorang lagi. pastu time ade perjumpaan terpaksa tinggalkan pelajaran.
Cd nak jadi pengawas bukan untuk mengejar populariti tetapi nak belajar menjadi pemimpin diusia kecil.
perbezaan sekolah rendah n menengah memang ketara.
sekolah rendah sikit ja tugas pengawas.
sekarang sekolah menengah bebeza gila-gila. ingat !
" belajarlah diusia kecilmu sebelum usia tuamu mendatang "
ayat rekaan Cd. hahahaha

akhir kata :-
“Tatkala kita di bawah yakinlah kita pasti akan berada di atas,
 dan tatkala kita berada di atas yakinlah kita tak selamanya di situ.”
 – DR. HM TUAH ISKANDAR al-Haj – 

nota :- nie just diari Cd. tiada unsur bongkak or lain-lain ..hehe
**assalamualaikum**

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Sydi ♥

Khamis, 29 Mac 2012



hello eberybady 

yeayeayeayea..gembira sangat-sangat.
kenapa Cd 'ss' sangat ? 'ss mean Syok Sendiri'. haha 


nampak tak perbezaan blog Cd sekarang? bebezakan. 
dulu blog Cd warna hitam puteh sekarang kebiru-biruan. sedap mata memandang.
mane Cd dapat inspirasi nak tukar warna blog ke warna biru nie ?
a'ahh. itulah yang Cd nak buat entry tu.

okehhh
mehh kite kenalkan pemberi inspirasi untuk Cd menukar background blog ..
jeng jeng jeng jeng. gerangannya ialah...Nabeel Fikree .yeaaaaaa.. inilah orangnya.
 Nabeel Fikree nie Cd terjumpa kat fibox. 
ala tempat chat yang enjoy tu. bukan tepian longkang k .hahaha ( kidding )
blog Nabeel nie memang cantek dan banyak coretan terkini.
( nabeel tengah kembang Cd puji puji dy )
hahahahaha


nie la header blog  abang Nabeel kite tu.
baru header belum blog lagi. da cantek kan ....
(◕‿◕)

nak citerr ape lagi errkk ?
ouhh oke dah ingat. biasela banyak sangat makan teh'o ais semut.
haha. tu yang Cd selalu lupa. sabor jer la kan.untuk pengetahuan semua .
Cd jadikan INSPIRASI bukan MENIRU .ingat tu murid-murid. 
bezakan meniru dengan jadikan inspirasi.

blog Nabeel nie boleh dikatakan nak sama dengan blog Cik Lyssa Farizueen.
yang membezakan hanyalah warna.da hampir 100% nak same kot. Cd respek kebijaksanaan Nabeel.
eeyolarr ade kerr korang terfikir nak ikut inspirasi Cik Lyssa? tak kan. hoho 
dah la kot kepujian dan keterimaan kasih Cd kat Nabeel Fikree nie .
haha..panjang dah nie. penat menaip. 
opss lupa pulak. follow tau blog Nabeel Fikree tu. dy peramah dan mesti dy follow korang balik. 
ye x Nabeel ? haha

okeh la. akhir kata :-
“Nak buat sesuatu jangan terjah dulu tapi belajarlah dulu.” 
– DR. HM TUAH ISKANDAR al-Haj –



*assalamualaikum*

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Sydi ♥

Khamis, 8 Mac 2012


hello eberybady .
First skali..yeeeeeeeaaaaaahh .
exam Cd dah abes untuk selaras pertama .
3 hari.hoho ..online blog pon lambat sebab study (study la sngt )
hehe .. study la. tak kan exam tak study .
nak jawab cam mane  .
nak hentam? eyo la 2. baik tak yah blaja.
buang mase !

ape yang excited sangat Cd oiii.?
sampai wat entry lak tu. hoho 
mahu nye tak excited. 
nak amek kertas exam tu yang menakutkan .
ase nak lenyek jer muke kat dinding sebb tak mau tengok markh.hahahaha.
baru selaras 1. belum akhir taon lagi.soalan dia dah susah !





keputusan exam?
hoho.excited!

minggu depan cuti ?
'yeaaaaaaaahhhh' skali lagi .hahahahahah
cuti tapi maseh ade tuisyen.huhhh (dalam hati malas)
ape nak buat? nasib badan .
 tak nak pegi..ey0o la tu.rugi yo.hehe
 
okehh la. akhir kate :
“Nak pandai belajarlah,
 tapi kalau nak memandai-mandai tak payah tunggu pandai.” 
– DR. HM TUAH ISKANDAR al-Haj 



*assalamualikum*

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Sydi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...