Sabtu, 31 Mac 2012

Tutorial & Tip :- mempercepatkan loading


hello eberybady
korang mesti tercari-cari and mencari-cari tutorial or tip nak bagi blog korang 
yang dipenuhi widget-widget supaya load lebih laju kan ?
nie untuk new in blogger jerkk. kalau dah tahu tak pe. pi bace entry laen. haha
Cd tau korang sayang widget-widget korang dan tak sanggup nak buang sedangkan 
mase nak letak dulu penat-penat cari tuto..ye x ? ( Cd pon macam 2 jugak )
kalau dah sayang sngat. Cd nak bagi tip dan tuto sikit .
supaya blog korang lebih cepat untuk load.



kalau nak timbang blog korang berape kilo meh tonyah sini 
dah timbang. okeh. yang itu untuk pengetahuan korang jer.

tip-tip meringankan blog :-


  1. Pilih lah templat-templat yang ringan-ringan ~sebab lepas tu korang nak edit jugak kan.
  2.  Kurangkan penggunaan CSS style yang berat-berat~ kalau nak lawa sekali pon jangan la menyeksa reader loadpage anda ok. huhu.biar simple tapi berkuali dan bermanfaat kepada reader. reader pon tersenyum kambing singgah blog korang.
  3.  Kurangkan penggunaan widget yang berat-berat macam batu .pakai yang ringan pon dah cukup.
  4. Kalau ada "shoutbox" seboleh-bolehnya sorok la sikit kat tepi-tepi tu. sebab shoutbox tak akan load sekali page. (ikut suka owner blog k. nak letak mane pon) 
  5.  Gambar kalau nak ringan letak yang kecil-kecil jer dan jangan letak banyak sangat gambar dalam satu page or entry.
  6. Kurangkan jumlah post dekat main page "Dashboard >Setting >Formatting >tukar jumlah post or entry yang korang nak letak kat main page. afterthat Save Setting .


Itulah sikit dan tak banyak-banyak tip yang boleh Cd sharekan.
apaaaaaaaaaaaa. maseh berat lagi ? ayoyo
mehh try code or skrip nie pulak untuk ringankan blog dan lajukan load.



<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js">
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});</script>

lepastu Save. try tengok balik blog korang.
laju daripada kebiasaannya ke atau sama ja..haha.
memang tak boleh nak tolong kalau internet lembap, komputer memang dah slow
dan yang sewaktu dengannya..huhu

nie Cd sediakan beberapa tool untuk menguji kelajuan load blog dan untuk menimbang blog.
harap enjoy la yeaa..


selamat mencuba. malu bertanya sesat jalan
Note :- kalau boleh and laju macam kilat komen tau.hehe
.. blog sydi pon bukan laju sangat ..
empunya maklumat :- UShareMine

**assalamualaikum**



♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Sydi ♥

3 budax ch0mel k0men ♥:

W.N.G berkata...

hehe ty sbb diberi credit :)) tip ni bagus tuk blogger yg mahukan blog ringan n tak menyeksakan reader tuk load:)

sydi berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
sydi berkata...

ouhh..haha..thankz too untuk usharemine sebab sudi share2x..haha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...