Rabu, 30 Mei 2012

Dari tikus jadi daging ayam !

Assalamualaikum
* hello blogger *

30 Mei 2012

Cuti-cuti nihh memang best kalau baca artikle yang tak masuk akal dan menjijikkan. korang suka ? haha. tengok tajuk memang dah menjijikkan. '' Dari tikus bertukar jadi daging ayam ''. macam mana tuhh. macam nie, diorang kat oversea menukar ayam kepada tikus. sebab tikus sebijik macam peha ayam dan rasanya pon yummy macam ayam. werkk, p muntah jap. okeh, dah puas membuang. sekarang nie kita tengok article yang sydi baca tadi.





Nak tengok betapa ‘hebatnya’ dari seekor tikus boleh ‘ditukarkan’ kepada daging ayam?
Jangan panik!
Di sini, penulis hanyalah ingin membuka mata pembaca-pembaca bahawa di negara-negara luar, kadang-kadang kita mungkin terpedaya dengan cara makanan yang dijual atau dihidangkan di negara mereka.
Di China misalnya, penduduk-penduduk di sana ‘begitu bijak’ menukarkan seekor tikus menjadi daging ayam yang begitu lazat!
Pada peringkat awal untuk ‘menukarkan’ hidangan tikus kepada ayam, mereka akan membakar tikus terlebih dahulu.
Kemudian, daging tikus itu diperap untuk seketika sebelum digoreng.
Selepas cukup masa, daging tikus digoreng dan hasilnya menampakkan seperti seketul peha daging ayam yang begitu lazat!
Malah, kalau dinikmati peha daging ‘ayam’ itu, mungkin anda akan percaya kerana ketulan daging tikus itu sama dan mempunyai lemak-lemak seperti peha ayam.
Jadi, nasihat penulis, berhati-hati sekiranya anda pergi bercuti ke luar negara dan pastikan memilih kedai-kedai makanan dengan betul dan terjamin halalnya.

Okeh, jom kita tengok step by step cara penyediaan :-


first bakar tikus tuh dengan api yang kuat. werkk


potong tikus dan buang segala usus seperti ayam


peratkan isi-isi tikus dengan rempah ratus. macam perap ayam goreng.


isi-isi tikus digoreng dan setelah itu daging tikus akan nampak sebijik macam peha ayam. hurm. yummy


setelah siap digoreng, bolehlah dihidang dengan sos atau pecicah len.


tudiaaaaaaaan, macam peha ayam kan. nampak sedap ? yummy-yummy.

Haha seyess sydi tak makan lunch (makan tengah hari) sat lagi. geli geleman tengok. tikus yang dok dalam sampah, tong   sampah menjadi hidangan. MasyaAllah. tak boleh dibayangkan. btw, entry nie adalah sebagai entry untuk kita berhati-hati semasa di oversea. skang kan cuti sekolah. so ramai yang bercuti. hati-hati. hehe. byebye.




♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Sydi ♥

6 budax ch0mel k0men ♥:

Tanpa Nama berkata...

Pegangan kita adalah Al-Quran dan hadith...
memilih makanan yang baik merupakn faktor untuk kesihatan tubuh badan kita agar kita mudah beribadah...
jadi pilihan di tangan kita...
akal dah di beri penilaian berdasarkan iman...

Sedikit untuk di kongsikan bersama dari Malaysia Classic Motorcycle: Nostalgiaku......

CikMai berkata...

fuhhh dasyat ,geli gilerrrr

sydi berkata...

@Tanpa nama

yup memmg Al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin. dalam makanan pon kene berhati-hati gak. manusia meraih keuntungan tanpa menghiraukan impak yg akan dtng.

sydi berkata...

@CikMai

ahakz. memang dasyat. geli geleman.

mrs mell berkata...

penah dapt email nie.. kononnya dr indonesia.. tnye budak2 indonesia.. dorg kate ye.. tp xsemua tempat.. ayam mahal kat sana.. katenyer..

sydi berkata...

@mrs mell.

yeka. ? fuyoo halal ke makan. haha. menjijikkan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...