Khamis, 31 Mei 2012

pizza first time buat ! yummy


Assalamualaikum
* hello millow *

30 Mei 2012


Setelah sekian lama sydi dok berangan nak buat pizza akhirnya hari nie jadi jugak nak buat. sebenarnya tadi dalam kol 2 petang sydi and family g keluar beli barang untuk kenduri khatam Al-Quran nanti. memacam larghh beli. alarghh kalau kenduri mesti bagi cenderahati kan ? haha, so belilah dari kanak-kanak sampai la ke dewasa. sape datang untung largh. okeh, dari kol 2 sampai kol 5 kitorang membeli-belah. tiba-tiba terlintas dalam pikiran sydi nak beli barang untuk buat buat pizza. tros p beli largh. hentam jer ape yang ada kat situ.

sydi beli hotdog, daging burger, cheese and bahan bahan nak buat doh. sydi guna duit sydi. ! haha. memang sydi saje nak guna duit sendiri and sydi tak nak mintak sape pon tolong. habis gak RM30 hengget. ye largh, hotdog yang ade cheese tuhh dalam 5 ringgit, daging buger ramli dalam 5 ringgit gak, cheese lagi, tepung, mauripan and lain-lain lagi. sydi tak bagi tau parent sydi pon nak beli. jahat tak. oke la 30 ringgit.

dah sampai rumah baru sydi bagi tau family sydi. diorang pon pelik. nape tiba-tiba sydi nak buat. haha.tu larghh internet nih banyak faedahnya. sydi taip jer pizza berjuta kluar. tros rasa nak buat. tapi masalahnya sydi  tak reti buat doh dia. sos untuk topping dia sydi reti la buat. so terpaksa la mintak pertolongan akak sydi. dia pon buat doh pizza. sydi pula dok potong hotdog, lenyek daging and masak sos. boleh la masak-masak nie. haha. dalam kol 10 baru siap semuanya.tinggal nak masukkan dalam oven jer lagi. tak sabor nak rasa nih. hee

sambil nak tunggu masak sydi pon layan larghh cita tv9. conetto duda dan dara? haha. tegasnya sydi bukan tengok sangat pon. layan masterchef selebriti lagi best. huhu. tunggu punya tunggu. akhirnya akak sydi kata dah masak. horee-horee. tak sabor nak makan nih. dengan rakusnya sydi pon melahap dengan family sydi. ade yang kate ok dan ko. haha. yang ko tuhh sebab dohh dia kurang masak, sebab tebal sangat kot. huaaa. tapi bagi sydi pizza terbaik selain pizza hut. haha. akak sydi la punyak pasal nie. sambil asap kluar kat  telinga.! okeh. mehh tengok gambar yang sydi snap tadi. btw, pizza bawah nie nyaris-nyaris nak masuk mulut sydi dah. haha



haha. nie larghh hasilnya. maaf la guna phon jer. tak der mase nak amek kamera. haha. gelojoh la katekan.
cheese and mayonis saje bagi extra. btw, sydi buat dua. satu untuk makan malam nie and satu lagi nak bawak balik kampung esok. hehe. nak tengok reaksi diorang plak. 



sebijik tak macam sydi buat. same kan ? ala jujur jer la. kan senang. haha. bagi sydi pizza nih 100% but pizza sydi only 99%. haha. nak sama la tuh. 

satu jer pon dan sydi nak snap. tak dan nak snap time tengah makan. haha. kalau snap nanti tros hilang selera plak. makan kena hayati. baru masuk dengan tenang. bagi sydi, bolehlah pizza tuh sebab ni homemade not kedaimade ok. kat dalam freez ade lagi bahan tuh. kalau kali ke dua buat mesti kebabom punya. haha. ke rentung jadinya. oryt, pizza dah konyang makan. time to sleep. nyte. byebye

  • for resepi boleh ke link :- ini ataupun yang ini
  • note :- selamat mencuba. gerenti yummyy-yummyy







♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Sydi ♥

2 budax ch0mel k0men ♥:

~CAHAYA~ berkata...

bestnyerrr, nmpk sedap sgt...akak pn tingin nk wt pizza gak...tq sbb bg link tu...

sydi berkata...

@cahaya

hehe, okeh no prob. senang jerr nak buat. wc pasal link tuhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...